Tänk att vara ekonomiskt oberoende

Tänk att vara ekonomiskt oberoende

Brukar du drömma om att inte behöva gå till jobbet på måndagsmorgnar? Kunna stanna hemma och göra vad du vill. I alla fall nästan vad du vill. Genom att långsiktigt planera och arbeta mot att bli ekonomiskt oberoende kan du en dag uppnå drömmen.

Tid och pengar

Pengar och tid hör verkligen ihop. När vi jobbar får vi mer pengar, men mindre tid. Om vi är arbetslösa, sjuka eller pensionärer, så har vi mycket tid, men lite pengar. Det är här ekonomiskt oberoende kommer in: då har du mycket tid och nog med pengar. Ekonomiskt oberoende personer planerar sin ekonomi och sin livsstil så att de kan leva ett vardagsliv där de inte behöver sitta fast i ekorrhjulet. Mycket mer frihet, med andra ord. Du måste inte vinna pengar på lotto, ärva pengar eller hitta någon slags skatt för att bli ekonomiskt oberoende – däremot behöver du planera och vara uthållig.

Planera och starta företag

Det finns främst fyra områden som du ska fokusera på för att bli ekonomiskt oberoende: betala av dina skulder, spara ihop ett rejält sparkapital på banken, investera samt starta ett företag. Det finns ingen strategi som fungerar för alla, då vi alla har olika ekonomiska situationer. En person har mycket skulder, men har kanske redan börjat investera, en annan person har inga skulder, men väldigt låg inkomst. Vare sig du har mycket stora skulder eller låg inkomst så kan du faktiskt bli ekonomiskt oberoende. Och din ekonomi kommer aldrig förbättras om du inte tar tag i den. Det enklaste av dessa fyra saker är att starta eget företag. Du startar företaget för att kunna ha det som en extra inkomstkälla för att förbättra din ekonomi, men också för att kunna leva på företaget sedan du har blivit ekonomiskt oberoende. Vilket slags företag som du ska starta beror på vad du är skicklig på samt vilka tillgångar du har.

Inkomster och utgifter

Du behöver medvetet öka dina inkomster och sänka dina utgifter. Tänk igenom din boendeekonomi så att du bor så billigt som möjligt. Eller så att du i framtiden bor så billigt som möjligt. Att ha en hyra på 10 000 kronor i månaden, samtidigt som du arbetar på att bli ekonomiskt oberoende är att försvåra för dig själv. Då är det klokare att köpa en egen bostad. Då betalar du ”hyra” till dig själv och har en ekonomisk säkerhet. Men du kan också välja att bo så billigt som möjligt om du inte vill/kan äga ditt boende.

Kolla också över alla dina utgifter och dra ner på dem. Storhandla, skippa Netflix och andra prenumerationer som drar pengar varje månad, samåka med andra och köp begagnat. Samtidigt försöker du öka dina inkomster genom att hyra ut ett rum, jobbar extra, bygga upp ditt företag eller byta jobb.