Så hittar du jobbet som arbetslös

Så hittar du jobbet som arbetslös

Det är inte roligt att vara arbetslös. Mindre pengar på kontot och en stress att behöva hitta ett jobb. Det finns mycket som du kan göra för att underlätta för dig själv att hitta jobbet och bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Inskriven på Arbetsförmedlingen

Om du är arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen är du inte ensam. Det är många som går igenom arbetslöshet, vissa för en kortare tid och andra som långtidsarbetslösa. Det tär både på ekonomin, det psykiska måendet och ibland även på det sociala livet. Vi mår bra när vi har ett jobb att gå till, få tillhöra ett sammanhang och får lösa intressanta och roliga problem tillsammans med andra. Först och främst får du inte fastna i hopplöshet. Då blir du din egen värsta fiende på två sätt: du blir trött och orkeslös och missar möjligheter samt du kan bli mindre attraktiv när du väl träffar olika arbetsgivare. Det handlar inte om fake it till you make it, att intala dig att du ska få ett fantastiskt jobb som inte finns, snarare att inte låta situationen äga dig. Utan du ska äga lösningen. Även om det kan kännas väldigt svårt.

Hitta jobbet

Du ska naturligtvis söka jobb på Platsbanken, jobbsajter och se vilka jobb som du hör talas om i din närhet. Om du bor på ett ställe med hög arbetslöshet kan du behöva flytta eller hittat ett jobb att pendla till. Det finns många olika slags pendlarjobb, som elektriker, vindkrafttekniker, chaufför eller jobba i gruva. Pendeljobb kan ofta ge ganska bra betalt. Jobbar du varje vecka, så är det vanligt att man jobbar in fredagen. På andra ställen kan det vara att du jobbar varannan vecka.

Besöka företagare

Du bör också gå runt och besöka företagare i trakten och grannkommunerna. Ta med ditt CV, ett leende och presentera dig själv. Det finns ofta fler jobb att söka än vad du finner på internet. Företagare föredrar att få anställa en person som de har fått rekommenderat eller träffat på. Tänk också på att du kan möta en blivande arbetsgivare var som helst: i matkassan, på gymmet eller när du går ut och går med hunden. Det är därför det är klokt att inte låta hopplösheten och negativiteten ta över ditt liv, för då kommer inte en arbetsgivare se dig som en blivande anställd när de träffar på dig. Se istället till att ta hand om dig och vara fräsch vid alla tillfällen.