Bygg ett eget hemmagym – så gör du

Bygg ett eget hemmagym – så gör du

Covid-19 orsakade helt klart mycket problem i världen. Många människor kunde inte längre gå till arbetet, lämna barnen på skolan eller träna på gymmet som vanligt. Arbetsgivare lät anställda arbeta hemifrån och även för äldre barn blev skolan digital. De stängda gymmen fortsatte dock att vara stängda och människor som var träningssugna fick hitta andra alternativ.

Allt fler började leta efter lösningar att träna i det egna hemmet. Att träna hemma har länge varit mycket populärt, just eftersom det är en tidseffektiv och billig lösning till ett medlemskap på ett gym. Trots att många restriktioner nu är borttagna är det fortfarande ett flertal som vill fortsätta träningen i hemmet, t.ex. för att det är smidigare. Har du tagit din hemmaträning till en högre nivå kan du behöva se över din träningsutrustning och har du möjlighet kanske du även vill bygga ett eget hemmagym.

Utrusta ditt hemmagym

Du behöver inte ha ett helt rum till ditt hemmagym för att få det att fungera. Det räcker gott och väl med att du har tillräckligt med plats att röra dig på och rätt typ av utrustning. Vilken utrustning som du behöver är dock mycket individuellt. För många kan det räcka gott och väl med några högkvalitativa skivstänger och hantlar, medan andra vill ha större konditionsmaskiner eller trampmaskiner.

För att du ska välja rätt utrustning behöver du fokusera på målsättningen med din träning, men du behöver också titta bostadens förutsättningar. Får du plats med en konditionsmaskin eller behöver du sköta konditionsträningen på annat sätt? Sedan är naturligtvis även din budget avgörande för vilken utrustning du kommer kunna ha.

Köpa utrustning till hemmagymmet

Idag finns det mängder med fysiska butiker och onlinebutiker som du kan använda dig av för att köpa bra och högkvalitativ utrustning till ditt hemmagym. Du kan hitta allt från enklare saker som hantlar och yogamattor, men du kan också köpa kompletta träningsmaskiner och tunga vikter. Fördelen med att beställa online är att du får tillgång till ett riktigt stort utbud och lägre priser. Du kan även få din utrustning levererad hem till dig, vilket gör att du slipper fundera på transport.

Glöm inte golvet

När man ska bygga ett hemmagym är det lätt att bara fokusera på utrustningen som man behöver, men en ofta bortglömd detalj är valet av golv. För att du inte ska orsaka skador på golvet och få ett bra grepp bör du använda dig av bra underlägg som är specifikt framtagna för träning.

Gymgolv kan du hitta i olika former och varianter. Här kan du t.ex. använda dig av gummiplattor som du klickar i varandra likt ett klickgolv, men du kan också välja hela mattor. Kom ihåg att gymgolvet inte behöver täcka upp ett helt rum för att vara funktionellt, utan behövs främst där stora och tunga vikter eller maskiner ska stå.