Låna pengar för att starta eget – värt det?

Låna pengar för att starta eget – värt det?

De flesta människor kommer under sin livstid att fundera på att starta eget. Vissa har en vag idé om ett koncept, andra har en konkret företagsmodell – men vad har de gemensamt? De flesta vågar aldrig förverkliga sin dröm om att bli sin egna chef, och i de flesta fall handlar det om ekonomiska problem. I den här artikeln ska vi gå i genom varför det ibland kan vara värt att ta ett lån för att komma i gång!

När du har en komplett idé

Om du funderar på att ta ett större lån ska du vara säker på att du har en god idé. Företagskonceptet ska vara komplett och du ska ha klart för dig varför just ditt företag behövs på marknaden, och vilka eventuella risker som finns. En bank kommer dessutom vilja veta om och när du kommer kunna betala tillbaka lånet – sålunda ska du vara relativt säker på när du kommer börja gå med vinst. Så, om du till exempel tar ett företaglån hos fakturino – försök att ha ett preliminärt datum du kan peka på där du börjar betala tillbaka.

När du redan funnits med ett tag

I vissa fall vill banker inte låna ut pengar till nya företag, eller till vaga idéer – då kan du istället vända dig till olika investerare. Det är inte ovanligt att banker hellre lånar ut kapital till företag som funnits med åtminstone 2-3 år, och som visar att de klarar sig någorlunda bra utan ekonomisk hjälp. Men oavsett återkommer vi till följande; har du en bra och komplett företagsidé med god framförhållning så kan du lyckas få till ett lån även om du är ny på marknaden!

När en dörr stängs, öppnas en annan

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg när du drömmer om att starta eget är att inte ge upp. Om en bank nekar dig ett större lån – gå vidare till nästa. Om du tror på din idé, om din omgivning tror på din idé och om du ser ett behov på marknaden, kör på! Kom dock ihåg att lyssna på andras åsikter och input gällande ditt koncept, det kan vara avgörande för om du kommer lyckas. Oftast kommer en bank förklara varför du eventuellt fått avslag – så var uppmärksam.