Kom igång med din renovering

Kom igång med din renovering

Få saker kan få livet att kännas annorlunda som en renovering av bostaden. Renoveringar behöver varken vara krångliga, utdragna eller dyra. Det kan ibland handla om så enkla saker som att måla om hemma. Här går vi igenom några av de vanligaste renoveringarna och hur det kan påverka både livet och ekonomin.

Renovera taket

Det kommer knappast som en överraskning för de flesta att en av de större renoveringarna man kan göra är att renovera sitt tak. Detta oavsett om det handlar om att byta tak på en sommarstuga eller ett flervåningshus. För det senare kan man med fördel vända sig till en proffsig plåtslagare via www.norrmalmsplat.se, vilka har full koll på Stockholmsområdet. Då får man de bästa priserna och avtalen. Att byta ett tak är en kostsam affär, men är oftast en av de renoveringar som inte bara är kosmetisk. Taket skyddar hela bostaden och måste vara i toppskick.

Lägga nya golv

En relativt liten renovering är att lägga nya golv i sin lägenhet. Särskilt om man kan nöja sig med ett parkettgolv som går att lägga på egen hand. I äldre hus eller sommarstugor kan plastmattor dölja vackra trägolv. Att slita bort dessa och sedan putsa upp trägolvet bör inte vara några problem för de flesta som är lite händiga. Att hyra en proffsig slipmaskin är att föredra. Man bör även hålla koll på eventuella golvlacker, och vilken typ man bör använda. I en välsorterad järnhandel kan de ge gratis råd. Att få nya golv att gå på kommer liva upp mer än man först kan tro. Golven är de största ytorna vi ser i ett hem, och påverkar helhetskänslan mer än någonting annat gör. Man kan förstås tvingas flytta till ett alternativt mindre boende medan golven läggs.

Måla om väggarna

Den mest effektiva och enklaste renoveringen, är egentligen ingen renovering alls. Att måla om hemma, eller för den delen att tapetsera, är något de flesta kan ro i hamn med. Är man osäker på val av färg eller tapet, går det förstås utmärkt att köpa små provburkar med färg, eller sätta upp tapetbitar. Ljusa färger kommer förmodligen att öppna upp hemmet mer, medan mer mörka kulörer kan göra det mer mysigt, eller ombonat. Valet av färg eller tapet är till syvende och sist alltid personligt.

Elarbeten

Den som har gamla eluttag bör förr eller senare fundera på att uppdatera sig. Detta arbete måste alltid utföras av en certifierad elektriker. Det kan vara kostsamt att byta alla ledningar i en bostad men då ökar också värdet, vilket man ska ha med i beräkningarna. Att uppdatera sina elkontakter innebär en ökad säkerhet och man kan även passa på att se över sina internetlösningar. Den som vill leva off the grid, kan passa på att titta på alternativa lösningar. När man ändå byter ut eluttag går det att placera nya, där man alltid har saknat dem. Kanske vill man kunna ladda sin telefon nära sängen, eller behövs uttag någonstans där man använder dammsugaren?