Att bygga upp en buffert

Att bygga upp en buffert

Att ha en buffert mot oförutsedda utgifter är väldigt viktigt. Om du inte har en buffert kan det vara hög tid att börja spara till en sådan. En utgift på ungefär 15 000 är det tyvärr många som idag inte klarar av. Att inte kunna betala en sådan utgift gör att du lätt kan hamna i en skuldfälla och för att undvika det ska du definitivt ha en större summa pengar på banken. Ett sådant tillfälle som du kan behöva extra pengar till är när du varit hos tandläkaren och behöver ersätta en trasig tand. Det är viktigt att du tar hand om dina tänder och verkligen lagar dem om de är trasiga. Det kan bli långt mycket dyrare sedan om du inte biter i det sura äpplet och gör det direkt. Du kan göra tandimplantat på Södermalm om du vill ha riktigt bra hjälp, de har nämligen väldigt nöjda kunder. Vetskapen av att kunna betala en sådan behandling gör att du slipper känna stress och press och därmed må mycket bättre.

Spara pengar är viktigt

Att ha ett sparande är väldigt viktigt. Hur mycket du behöver ha i buffert är individuellt och beror mycket på hur din livssituation ser ut. När du ska komma igång med ditt sparande är det en buffert som du ska börja med att fokusera på. Du kan se ditt sparande som flera olika hinkar som du fyller på där bufferten är en hink. Att ha ungefär tre till sex månadsutgifter är en bra tumregel som du kan följa. Månadsutgiften kan ändras om du får barn eller andra förändringar sker i din livssituation och då är det bra att justera bufferten. Dina buffertpengar ska vara lättillgängliga för att du snabbt ska kunna använda dem om något inträffar. Du kan alltid dela upp din buffert och ha en del på din huvudbank och den andra på ett sparkonto som ger lite ränta.

Frigör pengar till sparande

Att bygga upp en buffert är faktiskt inte så svårt. Det viktiga är att du sätter igång direkt om du inte har någon buffert. Det är bättre att spara några hundralappar än inget alls. Det kommer att göra skillnad. Om du har möjlighet kan du höja beloppet längre fram. Att spara ungefär tio procent av din inkomst till en buffert kan vara ett bra mål att sträva mot. Om du inte har pengar att spara varje månad bör du sätta dig ner och se om du kan skära ner på något eller strukturera om i din ekonomi för att frigöra lite pengar som kan gå till sparande.