Skapa en hälsosam livsstil

Skapa en hälsosam livsstil

Många tänker nog på träning och nyttig kost när de hör ordet hälsosam men faktum är att hälsa handlar om mycket mer än en vältränad kropp. Att inte vara sjuk eller ha ont och att sova bra samt trivas med sina relationer är minst lika viktigt för att vara hälsosam. I denna text skriver vi mer om hur du gör för att skapa en hälsosam livsstil

Förebygg och behandla sjukdomar

Första steget handlar om att behandla eventuella sjukdomar som du bär på. Vissa gånger är det tydligt vad problemet är medan det ibland handlar om en dold sjukdom . Till exempel klamydia ger för det mesta inte några symptom men kan leda till besvär på sikt om den inte behandlas. Idag är det mycket enkelt att ta reda på om du har klamydia, det är bara att beställa hem ett klamydiatest från Apotek Hjärtat.

Många sjukdomar är möjliga att förebygga med enkla livsstilsförändringar. Virusinfektioner, som exempelvis förkylning och halsont, kan du undvika till stor del genom att ha god handhygien och att hålla avstånd.

Få energi med bättre sömn

Sömn är avgörande för att uppnå god hälsa och sömnbrist gör att du blir trött och presterar sämre under dagen. Många upplever dessutom att de blir mer sugna på sött när de är trötta, något som leder till sämre matvanor. Det finns många tips för den som vill få bättre sömn. Bland annat bör du vara utomhus när det är som ljusast under dagen. Dessutom brukar fysisk aktivitet leda till bättre sömn. En lunchpromenad eller joggingtur är med andra ord en perfekt vana för den som vill höja sin sömnkvalitet.

Vårda dina relationer

En ofta bortglömd faktor som har stor betydelse för hur vi mår är vilka relationer vi har. Oönskad ensamhet och isolering riskerar att leda till nedstämdhet och kanske till och med depression. Däremot är förstås inte alla relationer positiva, en destruktiv eller våldsam relation leder förstås till försämrat mående. Även så kallade energitjuvar, d.v.s. personer som tar mer energi än de ger, är negativa för hälsan. Börja därför med att se över hur dina relationer ser ut idag. Vilka personer skulle du vilja träffa oftare eller mer sällan? Vill du få nya vänner genom till exempel föreningsliv eller liknande?

Göra nyttiga val på tallriken

Det går förstås inte att komma ifrån kostens betydelse för en hälsosam livsstil. Att leva på godis, kakor och chips är inte hållbart för den som vill må bättre. Tänk istället att denna typ av livsmedel ska utgöra undantaget och att vällagad mat på bra råvaror ska vara huvudregeln. Bra val på tallriken är till exempel grönsaker, fisk, nötter och ägg samt frukt till mellanmål. Ofta är det till och med godare med färska bär eller en solmogen frukt än med smågodis!