Från arbetslös till anställd

Från arbetslös till anställd

Livet som arbetslös kan kännas mycket svårt och jobbigt för många människor. Den kanske främsta orsaken till detta är avsaknaden av en stabil och trygg ekonomi, men även den sociala biten och självförtroendet kan få sig en törn. När man är arbetslös behöver man lägga ner mycket tid och kraft på att söka nytt arbete, men får man avslag från flera företag kan det kännas ganska hopplöst.

Ett mycket vanligt misstag som arbetssökande gör är att de endast använder sig av en kanal för att söka jobb. Det kan t.ex. vara arbetsförmedlingar eller bemanningsföretag. Om du vill öka chansen att hitta ett arbete som du verkligen vill ha behöver du ta till andra smarta metoder. Till att börja med är det inte alla jobb som faktiskt annonseras ut och det är inte heller alltid du som ska hitta arbetsgivarna – ibland är det bättre att arbetsgivarna hittar dig!

Smarta metoder för att hitta jobb

Det finns mängder med företag runt om i Sverige som är i behov av nya tillskott till sin verksamhet. Det gäller bara att hitta dem och att få sin ansökan att sticka ut. Letar du jobb i Stockholm har du en tydlig fördel, eftersom Stockholm är en mycket stor stad med mängder av olika företag och butiker att vända sig till.

1. Använd dig av jobbannonser

Det snabbaste och kanske enklaste sättet att hitta lediga jobb är via jobbsajter på nätet. Här kan du hitta anställningar och arbeten inom alla olika branscher såväl som inom olika befattningar. Det smartaste är att kolla på dessa sidor först, för att därefter testa våra andra alternativ.

2. Våga kontakta företaget du är intresserad av

Det är långt ifrån alla företag som lägger ut annonser när de är i behov av ny personal. Många arbetsgivare går direkt in på det egna nätverket för att hitta en lämplig person, men det är här du kan klämma dig emellan. Testa att kontakta företaget som du är intresserad av och se dig för om det finns några lediga tjänster. Har du tur lyckas du ringa precis i rätt tid!

3. Sök jobb omvänt

När vi säger att du ska söka jobb omvänt menar vi att du ska låta arbetsgivaren hitta dig, istället för tvärtom. Se till att du skapar en snygg och bra profil på LinkedIn och gör dig så synlig för arbetsgivare som det bara är möjligt. LinkedIn blir mer och mer populärt för varje dag som går och är ett utmärkt sätt för arbetsgivare att hitta dig och den kompetens du har!

4. Ta hjälp av vänner och bekanta

Det kan kännas svårt att berätta om arbetslöshet för dina vänner och bekanta, men ditt eget nätverk är ett riktigt bra alternativ om du vill hitta jobb snabbt. Se till att ta kontakt med människor du tror kan erbjuda dig ett jobb eller som har kontakter som du kan använda dig av. Här kan du även ta dig förbi olika jobbmässor som anordnas i den bransch som du är intresserad av och glöm inte bort sociala medier!